Ağız, diş ve çene radyolojisi nedir?
Ağız Diş ve Çene Radyolojisi; Ağız, diş ve çene bölgesindeki hastalıkların tanısının ve yapılacak tedavilerin klinik ve radyolojik olarak belirlendiği diş hekimliği ana bilim dalıdır. Ağız, diş ve çene bölgesinden alınan röntgenler ile varsa patoloji veya anomalilerin saptanması ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bilgilerin ışığında bireye özgü tedavi planı hazırlanmakta ve bu tedavilerin yapıldığı kliniklere hastalar yönlendirilmektedir.
Ağız, diş ve çene radyolojisinde hangi röntgen tipleri kullanılır?
Ağız içi hastalıklarının, özellikle diş ve çene kemiği gibi sert doku ile ilgili olanların teşhisinde en büyük yardımcımız dental radyografiler yani diş filmleridir. Diş filmlerinin de en çok kullanılan iki tipi periapikal (2–3 dişi gösteren küçük filmler) ve panoramik (Çene kemiklerinin tamamını gösterebilen büyük filmler) filmlerdir. Bilgisayar destekli bir teknik olan dijital radyografi cihazları da çok düşük radyasyon dozu kullanarak film görüntüsü üzerinde renk ve ışık oynamaları yapmaya imkân kılarak ayrıntılı değerlendirme yapmamıza olanak tanımaktadır. Bunların yanında özellikle implant uygulamalarında ve eklem hastalıklarının teşhisinde MR ve BT de gerekli görülmektedir.
Ağız, diş ve çene radyolojisi neden önemlidir?
Oral Diagnoz muayenesi her zaman diş hekimliğiyle sınırlı değildir. Ağız içi semptomların bazıları sistemik-genel yaygın, ciddi hastalıkların habercisi-belirtisi olabilmektedir. Örneğin; dişeti kanaması, dişlerle ilgili bir sendromun belirtisi olabildiği gibi Lösemi gibi ciddi hastalıkları da belirtisi(semptomu)olabilir. Ağız kanserleri genel kanser oranları içinde %5′e varan oranda görülür ve erken teşhis için oral diagnoz muayenesi gereklidir.