preloader

Zirkonyum Diş

Zirkonyum nedir?

Zirkon veya zirkonia adları ile de duyulan zirkonyum elementi 18. yy’da keşfedilmiş bir metal türüdür. Uzay sanayisinden tutun askeri alanda bir çok farklı alanda kullanılan bir malzemedir. Zirkonyum metalini diğerlerinden ayıran en büyük özelliği korozyona uğramamasından dolayı bir çok farklı alanda dayanıklılığı sebebi ile tercih edilmesidir. Rengi beyaz ve ışığı geçirebilem yapıda olmasından dolayı diş sektöründe de altyapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Zirkonyum diş sektöründe, genelde kaplama olarak kullanılır ve zirkonyum kaplama olarak bilinir. Klasik porselen ve protezlerin alt yapısı olan gri renkli metaller yerine beyaz ve ışık geçirmesinden dolayı çok iyi bir alternatifidir.

Zirkonyum diş kaplama nedir?

Zirkonyum genelde diş kaplamalarında en çok da porselen ile birlikte tercih edilir. Diş kaplamalarında uygulanan destekler; metal ve ametal olmayan şekilde ikiye bölünmüştür. Diş tedavisinde daha estetik bir görünüme kavuşmak isteyen hastalar için gerçeğe en yakın sonucu verdiğinden hekimler tarafınca zirkonyum kaplama önerilir. Zirkonyum alt yapısının kullanıldığı diş tedavilerinde estetik oranı arttığından memnuniyet oranı da yüksektir. Diş yapımında kullanılan ve beyaz renge sahip olan zirkonyum, saf mineral kullanımından ziyade zirkonya seramiği olarak kullanılır ve özel bir fırında işlenmektedir. Zirkonyum diş kaplama metal desteği içermez ve metal destek bulunduran diş kaplamalarına göre daha gerçekçi bir görünüm sağlar.

Zirkonyum dişler nerelerde kullanılır?

Zirkonyum dişler ağırlık olarak estetik amaçlarda kullanılır. Diş beyazlatma gibi işlemlerde sonuç alınamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmesinde, orotontik tedavinin tercih edilmediği diastema gibi ayrık ya da az çarpaşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş şekilde eski dolgulu, madde kaybının aşırı olduğu diş restorasyonlarında, arka diş gruplarında köprü veya kaplama olarak, ön gruplarda ise implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzeltmede tercih edilir.

Zirkonyumun avantajları nelerdir?

• Zirkonyum ışığı geçiren özelliğe sahiptir. Doğal bir diş görüntüsü isteyen hastalara uygulanmaktadır.
• Metal alerjisi olan hastalar için en uygun kaplama türüdür.
• Zirkonya maddesinin vücut için herhangi bir zararı yoktur. Doku dostu bir malzemedir.
• İmplant üzerine uygulanabilir, titanyum ile zirkonyum herhangi bir olumsuz etkileşim göstermezler.
• Tedavi süresi çok uzun değildir, 4-5 gün içerisinde tamamlanabilir.
• Zirkonyum kalıcı dişleri tamamen çıkan her hastaya uygulanabilen yöntemdir.

Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?

Zirkonyum kaplamalar yine normal kaplamlarda olduğu gibi bir miktar küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde ölçüsüsü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst işlenerek klinik ortamda diş ile uyumu sağlanır. Son adıma ise özel yapıştırıcılar ile dişe daimi olarak yapıştırılır.

Zirkonyum diş ile hangi bölüm ilgilenir?

Zirkonyum diş tedavisi hakkında bilgi almak isteyen hastalarımız diş hekimliği bölümü olan protetik diş tedavi hekimlerine danışabilirler.

Sorularınızı yanıtlamak için sizleri bekliyoruz

Sizi Arayalım