preloader

Diş Beyazlatma (BLEACHING)

Diş beyazlatma (Bleaching) nedir?

Diş Beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderildiği kozmetik bir çözümdür. Beyazlatma işlemi özel olarak hazırlanmış bir jelin dişler üzerine sürülmesi, bir ışık kaynağı veya lazer ile reaksiyonun hızlandırılması şeklinde olur. Beyazlatma işleminin mekanizması bir oksidasyon-redüksiyon tepkimesi şeklindedir. Kullanılan maddeler oksijen açığa çıkarır. Dişlerde renkleşmeye neden olan maddeler renksiz substanslar ile yer değiştirir ve beyazlama meydana gelir.

İç renklenme nasıl oluşur?

Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir Sigara çay kahve gibi renklendirici içecekler dış renkleşme yaptıkları gibi iç renkleşmede yaparlar. Dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Bleaching işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

Dış renklenme neden oluşur?

Diş yüzeyine sigara, çay, kahve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirebilir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.

Diş beyazlatma (Bleaching) işlemini hangi bölüm yapar?

Diş beyazlatma diğer adı ile bleaching işlemi basit bir işlem olduğundan tüm ana bilim dalındaki hekimler yapabilir. Diş beyazlatma işlemi için randevu almanız yeterli olacaktır.

Diş beyazlatma işleminde dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Dişetleri ve dil, dudak gibi çevre dokular dikkatli bir şekilde korunduktan sonra beyazlatma tedavisine geçilmelidir. Kullanılan ilacın yoğunluğu ile kullanım sürelerinin doğru ayarlanması (bleaching jelleri farklı oranlarda carbamid peroksit ve hidrojen peroksit içermektedir).

Diş beyazlatma işlemi esnasında veya daha sonra hastalarda bazen hafif bir hassasiyet şikâyeti olabilir ancak bu hassasiyet 1- 3 gün arasında tamamen kaybolacaktır. Önemli olan uygulanan tedavinin gerektirdiği adımların eksiksiz ve doğru olarak yerine getirilmesidir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimleri tarafından yapıldığında zararsız ve çok etkili bir metodudur.

İç beyazlatma nedir?

Canlılığını yitirmiş dişlere uygulanır. Daha öncesinde bir travmaya maruz kalmış veya kanal tedavisi sonrasında renkleşme meydana gelmiş dişlerin tedavisinde kullanılan yöntemdir.. Daha önce kanal tedavisi yapılmış dişlerin pulpa odasına hidrojen peroksitin jeli yerleştirilerek ve belli periyotlarla değiştirilerek yeterli beyazlık sağlandığında işleme son verilir.

Dış beyazlatma nedir?

Hekim tarafından dişlere sürülen beyazlatıcı maddenin kullanılan sisteme göre; tek başına, ışık kaynağıyla veya lazerle aktifleşmesiyle dış beyazlatma yapılır. Normal ışık cihazıyla yapılan beyazlatmalarda seanslar yaklaşık 30–45 dakika sürer ve sonuç hemen gözlenebilir. Uygun hasta seçildiğinde lazerle yapılan beyazlatma tedavileri çok daha hızlı sonuç verir.Tedavinin süresi dişte hasar meydana getirmeyecek ölçüde hekime ve hastanın istediği beyazlık derecesine bağlıdır.2 gün arayla yaklaşık 3 seans yapılır.

Beyazlatma işleminin dolgular ve kaplamalar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle elde edilen diş rengine göre bazen yenilenmeleri gerekir. Beyazlatma işlemi zamana ve hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak az miktarda da olsa geri dönebilen bir işlemdir. Bu nedenle bazı durumlarda belli aralıklarla yenilenmesi gerekebilir.

Hasta ve hekim tarafından uygulaması gayet basit olan bu işlemin uzun vadede hiçbir komplikasyonu bulunmamıştır. Bu nedenle gülüşümüzü saklamak yerine böylesine kolay bir işlemle elde edilebilecek pırıl pırıl bir gülüşü sergilemek hepimizin hakkıdır.

Sorularınızı yanıtlamak için sizleri bekliyoruz

Sizi Arayalım