Restoratif diş tedavisi nedir?
Estetik bir gülüş için yapılan revizyonun amacı dişler, diş eti, dudak, kas, iskelet yapısı ve eklemleri kapsayan, uyumlu ve istikrarlı bir çiğneme sistemi geliştirmektir. Özetle gülüş tasarımı; hekimliğin ve sanatın birlikte uygulanarak, ideal gülüşün sağlanmasıdır. Bireyin birtakım kişisel estetik beklentileri sağlık ve doğallık ile birleştirilerek gülüş tasarımı planlanmaktadır.
Restoratif diş tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
- Direkt ya da indirekt kompozit uygulamalar,
- Porselen estetik çalışmalar,
- Estetik gülüş tasarımının yapılması,
- Diş beyazlatma uygulamaları,
- Diş beyazlatma uygulamaları,
- Vital pulpa tedavisi,
- Pre-protetik restorasyon uygulaması,
Bunların dışında, yaşlı (Geriatri) ve onkoloji hasta gruplarına uygulanan konservatif diş tedavileri, yetişkinler için koruyucu tedavi uygulamaları gibi çeşitli yöntemler ile hastaların yaş, bireysel sorunları, ağız ve diş muayenesi bulgularının değerlendirilmesinin sonuçları göz önünde bulundurularak uygun tedaviye karar verilmektedir.
Estetik gülüş tasarımı nedir?
Gülüş tasarımının amacı, geçmişin aksine mümkün olduğunca konservatif yaklaşımla, diş yapılarında minimum düzeyde hazırlık ile estetik sağlamaktır. Bu yarattığımız gülümseme estetik olarak çekici olması gerektiği gibi fonksiyonel olarak da ideal seviyede olması gerekmektedir.
Lamine veneer nedir?
Yaprak porselen yada kontakt lens porselen olarak da adlandırılan laminate veneerler, diş yüzeyine yapıştırılan ince porselen plakalardır. Porselen laminat venerler kötü görünen ön dişleri düzeltmenin hızlı, estetik ve güvenli bir yoludur. Bu yöntem ile belirgin kalıcı lekeler, çarpık, orantısız, aralıklı, küçük ya da yapısı bozulmuş dişler düzeltilebilmektedir.
Lamine veneer tedavisi hangi durumlarda uygulanır?
- Dişteki renklenmeler,
- Diş dizilim problemleri,
(hafif derecedeki boşluklar, çapraşıklıklar, orta hat kaymaları) - Dişteki kırıklar,
- Diş yüzeyindeki aşınmalar,
- Estetiği bozan eski restorasyonlar,
- Dişlerdeki boyutsal ve şekilsel problemler,
- Bazı diş eksiklikleri,
- Gülüş problemleri,
Diş beyazlatma (Bleaching) nedir?
Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.
Diş beyazlatmaya neden ihtiyaç duyulur?
Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesi sayesinde pek çok renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenmektedir. Bunların arasında yer alan renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching) yöntemi, diğer restoratif metotlara kıyasla daha ekonomik, kolay ve zahmetsizdir.
Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
Ofis Tipi Beyazlatma (Office Bleaching)
Klinik ortamda bir saat içinde gerçekleştirilen Power Blaeching; beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 3-4 ton açabilen en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.
Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching)
Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama gerçekleşmektedir. Günde 4-8 saat takılması gerekmektedir. (renge ve jele bağlı olarak değişebilir).
Estetik dolgu – bonding uygulaması nedir?
Çürük, aşınmış, kırılmış dişlerin restorasyonunda kompozit (beyaz) dolgu ile diş rengini, boyutunu, formunu değiştirip, düzeltmek için yapılan estetik işlemlerdir. Bonding uygulmalarını diş dokusunda minimal madde kaybı olduğundan, diş dokusu dostu işlemler olarakta adlandırabiliriz. Kullandığımız materyal kompozit dolgu maliyeti düşük renk seçenekleri fazla olduğundan hastalarımız için uygun fiyatta memnun edici sonuçlar doğurmaktadır.