preloader

CAD-CAM Uygulamaları

CAD-CAM nedir?

CAD-CAM bilgisayar destekli diş tasarımı ve üretiminin uygulandığı yöntemdir. CAD (Computer Aided Design) bilgisayar destekli tasarımın kısaltması olup, CAM (Computer Aided Manufacturing) ise bilgisayar destekli üretimin kısaltmasıdır. Bilgisayar destekli tasarım ve üretimin birleşmesi ile birlikte küçük özel kameraler ile ağzın 3 boyutlu görüntüsü taratılır. Tarama sonrasında ise bilgisayar üzerinde yapılacak protezin tasarımını yapıp özel kazıyıcı cihazlar ile bloklardan işleme yapılması bütünüdür. Ağzın taratılmasından, protezin üretilmesine kadar bilgisayar desteği ile yapılan süreçlerin bütünü diyebiliriz.

CAD-CAM uygulaması nasıl yapılır?

Tedavinin ilk aşaması restore edilecek dişin ağızdaki hazırlıklarının yapılması gerekir. Ardından hastanin ağzından optik kamera ile taratılan görüntüler direkt olarak cihaza kayıt edilir ve bilgisayar üzerinde bulunan özel yazılımlar kullanılarak hastaya en uygun protezlerin tasarımı hazırlanır. Daha sonrasında ise özel tornalama cihazı ile restorasyon imal edilip hastanın ağzına yerleştirilir. Dişin birebir üç boyutlu ölçüsünü çıkarmayı sağlayan CAD-CAM dental, diş üzerine yumuşak bir malzeme koyup kalıbının alınması işlemi yerine özel kamera ile resim alnırak tasarım yapılması avantajını sağlamıştır. Dişin tam boyutlu ölçüsünün alınmasını sağlayan bu yöntem birkaç dakika içinde dişe uygun bir yapıyı ortaya çıkarır ve bu sayede istenilen protezler sorunsuz şekilde hastalara uygulanabilir.

CAD-CAM tedavisinin avantajı nedir?

Bu teknoloji ile hazırlanan restorasypnlar ile yüksek düzeyde estetik elde edilmektedir. Kısa sürede hazırlanır, geniş bir uygulama alanı vardır ve güvenilir bir metoddur. Bu teknik sayesinde diş hekimi tarafınca hazırlanan dişlerin ölçüsü geleneksel yöntemlerden farkl olarak bilgisayara bağlı minik bir kamera ile fotoğraflarak alınmasıdır. Elde etilen tarama görüntüleri ile restorasyon hazırlarnır. Sistem üzerinde bulunan turna cihazı ile de restorasyon bilgisayar tarafından yapıştırılmaya hazır hale gelir ve bu şekilde çok daha uyumlu, gerçeğe yakın görünümde restorasyonlar elde edilebilmektedir. CAD-CAM ile bir porselen restorasyonun hazırlanıp hastaya uygulanması 1-2 saat içerisinde tamamlanabilmektedir. Diğer avantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

• Sistem mikron seviyesinde hassas çalışmakta ve geleneksel yöntemlerle bu hassasiyetin elde edilmesi mümkün olmamaktadır.
• Kısa sürede hazırlandığından zamandan tasarruf sağlamaktadır.
• Tasarım yapılırken her türlü detayın gözlemlenip, kontrol edilmesi sebebi ile üretimin kalitesi de yüksek olmaktadır.
• CAD-CAM sistemi sayesinde kusursuz bir estetik görünüm elde edilir.
• Tasarım esnasında ölçü alınmasına ihtiyaç duyulmaz.
• Kısıtlı ağız açıklığı ve öğürme refleksi olan hastalar için çok ciddi avantaj sağlar.
• Diş restorasyonunu mükemmel olmasını sağlayan CAD-CAM diş protez uygulamaları ile çözümler hızlı sunulurken kişinin yaşam kalitesi de arttırır.

CAD-CAM tedavisi kimler için önerilir?

Bu yöntemi ölçü esnasında bulantı refleksi olan kişilerde ve provalı aşamalarda vakit kabetmek istemeyen, iş yoğunlu fazla kişiler, bu yöntemle arzu ettikleri restorasyonlara tek günde kavuşabilirler.

CAD-CAM tedavisi ile hangi bölüm ilgilenir?

CAD-CAM tedavisini yaptırmak isteyen veya bilgi almak isteyen hastalarımız diş hekimliğinin bölümlerinden olan protetik diş tedavi uzmanları ile görüşebilirler.

Sorularınızı yanıtlamak için sizleri bekliyoruz

Sizi Arayalım