Fissür nedir?
Fissür dişlerin girintili ve yarık şeklindeki yüzeylerine denilmektedir.
Fissür örtücü nedir?
Diş yüzeyindeki girinti ve oyukların yani füssurları örten materiyaldır. Bu işlemin uygulanmasına ise fissür örtücü denilmektedir. Fissür bir nevi diş aşısı olarak tanımlanabilir. Çürük oluşumunu önlemesi açısından oldukça kolay, ağrısız uygulanan bir işlemdir. Bu uygulama diş hekimi korkusu bulunan veya diş hekimine ilk defa giden çocuklar için en ideal tedavi yöntemidir.
Fissür hangi yaşlarda uygulanmalıdır?
Bu uygulama genelde 6 yaş dişleri denilen birinci azı dişi yani kalıcı dişlere uygulanmaktadır. Fakat bu zorunlu bir durum olmayıp süt dişlerine ve yine aynı şekilde küçük azı dişi olarak adlandırdığımız küçük azı dişlerine de uygulanabilir. Diğer bir uygulaması ise ön veya arkada dişlerde gelişimsel oluk, yarık şeklindeki oluşumlar olabilir. Bu bölgeler gıda birikimi için idal yerlerdir ve iyi bir ağız hijyeni sağlanmadığında kolayca çürük oluşabilir. Bu tarz bögelerde önlem olabilmesi adına yüzeylerde çürüme gerçekleşmemesi için fissür örtücü ile korunabilir. Fissür örtücü uygulamasında orjinal diş dokusunda herhangi bir kayıp yaşanmamaktadır. Uygulama sonrasında hastalar 6 aylık rutin kontrol seanslarına çağrılmaktadır. Zaman içerisinde fissür örtücüler aşınabilir veya yok olabilir. Bu tarz durumlarda hekimin uygun göresi durumunda yeniden fissür örtücü tedavisi uygulanabilir. Bu uygulamada ana hedef özellikle çocukların motor fonksiyonları tam olarak uygulanabildiği dönemde dişlerini etkili fırçalayabildiği 9-10 yaşlarına kadar daha kolay çürüyen azı dişlerini korumaktır.
Flor uygulaması nedir?
Flor uygulamasını basitçe diş minesinin yapı taşını flor takviyesi ile güçlendirerek dişin yapısını çürüklere karşı daha güçlü hale getirilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Flor uygulaması ne zaman yapılmalıdır?
Flor uygulaması genellikle 3 yaş altındaki çocuklara uygulanmaktadır. 3 yaşından sonra ise risk duruma göre hekimin belirleyeceği program dahilinde düzenli periyotlarda uygulanir.
Fissür örtücü ve flor uygulaması ile hangi bölüm ilgilenir?
Fissür örtücü ve flor uygulaması yapmak isteyen hastalarımız diş hekimliği ana bilim dalları arasında bulunan pedodonti uzmanları ile görüşebilirler.
Fissür örtücünün zararı var mıdır?
Fissür örtücüler aslında fissür kompozit denilen ve ışıkla birlikte sertleşen doğal bir materyaldir. Kompozit dolguların yapısı ile bire bir aynıdırlar fakat fissür örtüdü daha akışkan bir materyal olup çocuğa veya dişe hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Flor uygulaması ne kadar sürer?
Flor uygulaması çok basit bir koruyucu yöntem olup yaklaşık beş dakikada tamamlanmaktadır.