preloader

Diş Taşı Temizliği (Detertraj)

Diş taşı nedir?

Diş taşının bir diğer adı tartardır. Tartar ise tükürüğümüzdeki minerallerin ve diş üzerinde biriken plaklardan oluşmaktadır. İnsanlar düzenli olarak 6 ayda bir diş taşı temizliğine ihtiyaç duyarlar aksi taktirde diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarını yaşama oranı artar.

Diş taşlarının hastalıklara etkisi nedir?

Diş taşları yani tartarlar en fazla alt çenedeki ön dişler ve üst birinci büyük azı dişlerinin yanağa bakan taraflarında görülür. En çok bu bölgelerde görülmesinin sebebi tükürük bezi ile kulak önü tükürük bezlerinin burada bulunmasıdır. Diş taşı temizliği yani detertraj yapılmadığı taktirde diş eti çekimesine daha ileri durumda çene kemiği kaybına sebebiyet vererek dişlerin sallanmasına veya düşmesine sebep olmaktadır.

Diş taşı temizliği ile hangi bölüm ilgilenir?

Diş taşı temizliği yaptırmak isteyen hastalarımız diş hekimliğinin periodontoloji ana bilim dalında tedavisini yaptırabilirler.

Diş taşının temizlenmesi zarar verir mi?

Halk arasında yayılan yanlış bilgilerden dolayı çoğumuz diş taşı temizliğinin dişlerimizi yıpratacağını düşünürüz fakat diş taşı temizliği dişlerinize asla zarar vermez. Diş taşı temizliği tartarların yoğun olduğu bölgelere ve dokulara zarar verirler. Uzaklaşmadıkları durumda ve daha ileriye gitmesi halinde dişlerin kaybına yol açabilmektedirler.

Diş eti hastalıklarında tedavisi nedir?

Dişeti hastalıklarının erken döneminde gingivitis safhasında, tedavi diş taşının, bakteri plağının temizlenmesi ve kök yüzeyinin düzleştirilmesini kapsamaktadır. Diştaşları ve plak uzaklaştırıldığında, dişeti hastalığına sebep olan bakteriler de uzaklaştırılmış olur. Bu tedavi genellikle iltihabın ortadan kalması ve dişetinin tekrar dişe yapışması için yeterli olacaktır. Ek olarak hastanın iltihaba neden olan bakteri plağının kontrolü konusunda hasta bilgilendirilmelidir.

Eğer hastalığınız periodontitis seviyesine ulaşmışsa tedavi amacı değişir. Periodontal cephelerdeki diş taşlarını temizlemek, periotontal cebin ortadan kalmasını sağlamak, dişetinin dişe yeniden yapışması için düzgün bir kök yüzeyi ve daha kolay temizleyebileceğimiz bir diş etini amaçlamaktadır.

Periotontal tedavi sonrasında hastaların 6 ayda bir kontrollere gelmesi ve oluşan diştaşlarının, plakların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tedavi sonrasında elde edilen sağlığın devam edebilmesi için, kişinin hasta bakım işlemlerini düzgün bir şekilde sürdürmesi gerekir.

Sorularınızı yanıtlamak için sizleri bekliyoruz

Sizi Arayalım